19 iulie 2012
Categorie:
Brevete
Comentarii: 0

Brevetul unitar al UE – un pas istoric

Consiliul European din 29 iunie a incheiat negocierile privind viitorul sistem de brevet unitar al UE. Mult asteptata decizie pregateste calea pentru instituirea unei protectii prin brevete mai ieftina, mai simpla si mai eficienta pentru societatile din UE, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii.

„Dupa treizeci de ani de negocieri, am ajuns la un acord privind brevetul european. Odata cu finalizarea acordului, societatile europene vor constata ca, in loc sa depuna o cerere de brevetare in 27 de state membre, de acum vor putea depune cererea intr-un singur loc. Iar acest lucru va avea un impact favorabil asupra cresterii si a activitatii economice din Europa”, a afirmat prim-ministrul danez, Helle Thorning-Schmidt.

Liderii au trebuit sa rezolve ultima chestiune nesolutionata: sediul diviziei centrale a Tribunalului de Prima Instanta a instantei unice in materie de brevete. Acestia au convenit stabilirea sediului la Paris si infiintarea a doua sectii specializate, una cu sediul la Londra, iar cealalta la München.

Biroul presedintelui instantei va fi, de asemenea, situat la Paris. Primul presedinte al instantei ar trebui sa provina din statul membru care gazduieste divizia centrala a instantei.

Sistemul unic de solutionare a litigiilor in materie de brevete

Instanta unica in materie de brevete va detine competenta exclusiva in ceea ce priveste actiunile legate de validitatea sau incalcarea unui brevet unic european.

Astfel, va fi eliminat riscul deschiderii unor procese multiple privind acelasi brevet in state membre diferite, precum si riscul ca hotarârile instantelor cu privire la acelasi litigiu sa difere de la un stat membru la altul.

In plus, sistemul unic va reduce in mod substantial costurile suportate de societati pentru litigiile in materie de brevete. Comisia Europeana a calculat ca, gratie instantei unice, cheltuielile de judecata suportate de societatile europene pot fi reduse cu aproximativ 289 de milioane de euro in fiecare an.

Validarea simplificata si regimul lingvistic

Instanta unica in materie de brevete face parte din viitorul sistem de brevet unitar al UE. Celelalte doua elemente sunt: un regulament privind brevetul unitar propriu-zis si un regulament privind dispozitiile referitoare la traducere pentru respectivul brevet. Statele membre si Parlamentul European au convenit asupra celor doua regulamente in decembrie 2011.

Viitorul brevet unitar ar urma sa fie valabil in toate statele membre participante si va fi obtinut prin intermediul unei cereri unice. Regimul lingvistic ar urma sa se inspire din actualul sistem gestionat de Oficiul European de Brevete, in cadrul caruia limbile de lucru sunt engleza, franceza si germana, ceea ce va contribui la reducerea costurilor privind obtinerea protectiei prin brevete.
In prezent, obtinerea unui brevet care ar fi valabil in 13 state membre poate costa pâna la 20 000 de euro, din care aproximativ 14 000 de euro ar fi cheltuiti numai pe traduceri. Prin comparatie, obtinerea unui brevet american costa aproximativ 1 850 de euro.

Etapele urmatoare

Parlamentul European va vota „pachetul” privind brevetul unitar in iulie 2012. Consiliul va adopta cele doua regulamente la scurt timp dupa aceea.

Statele membre vor semna acordul privind instanta unica in materie de brevete in cea de a doua jumatate a anului 2012. Dupa ce va fi ratificat de un numar suficient de state membre (cel putin 13), acordul va intra in vigoare. Se preconizeaza ca acest lucru va avea loc la inceputul anului 2014. Cele doua regulamente vor intra in vigoare concomitent.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>